Дієта людей похилого віку – які страви слід готувати людям похилого віку?
Потреба певних поживних речовин змінюється з віком. Те, що працює в раціоні підлітка чи дорослого, не обов’язково підійде людині похилого віку. Ви доглядаєте літню людину? Ознайомтеся з потребами та найважливішими принципами харчування.
Спосіб життя та харчування
Насамперед слід пам’ятати, що людина похилого віку не веде активного професійного життя. Багато людей похилого віку також не можуть займатися спортом або навіть вставати з ліжка. Це означає, що їхні потреби у калоріях нижчі, ніж у молодих людей. Однак організм людей похилого віку бореться з хворобами і неприємними недугами. Це, у свою чергу, унеможливлює забезпечення їх раціону поживними речовинами, що підтримують імунну систему.
Тому, готуючи страви для людей похилого віку, пам’ятайте, що вони повинні бути легкозасвоюваними, але багатими овочами, які дадуть важливі вітаміни та мінерали. Замість картоплі їжте крупи, рис, цільнозернові макарони. М’ясо має бути нежирним і подаватися поперемінно з рибою.
Дієта як профілактика хвороб
Не забуватимемо, що здорове, збалансоване харчування – це ще й можливість усунути або відстрочити деякі захворювання. Для цієї мети відмінно підходять продукти, багаті на вітаміни А, С і Е, тобто антиоксидантами. Вони підвищують імунітет, підтримують регенерацію організму та роботу серця. Ви знайдете їх у червоних та помаранчевих овочах, шпинаті, петрушці, свинячій печінці, рослинних оліях, чорній смородині.
Не менш важливі в раціоні людей похилого віку магній і калій. Перший елемент запобігає гіпертонії, атеросклерозу, аритмії та діабету, а також захищає від депресії. Калій відіграє важливу роль у роботі серця та м’язів, регулює кров’яний тиск. Ви знайдете їх у бананах, помідорах, гарбузі, лососі, трісці, а також в авокадо, сочевиці, вівсяних висівках, петрушці, руколі.
Перевірте, з якими захворюваннями та загрозами бореться ваш підопічний, та скоригуйте раціон з урахуванням його потреб.
Звички, яких варто позбутися
Багато людей похилого віку погано усвідомлюють необхідність здорового харчування, і дуже часто їх вибір є результатом багаторічних звичок. Для їхнього найкращого самопочуття варто виключити найважливіші помилки в харчуванні, які можуть негативно позначитися на їхньому здоров’ї. Що це за помилки?
- Занадто багато солі у стравах. Сіль краще поступово зменшувати та замінювати, наприклад, свіжою зеленню. Від готових сумішей спецій однозначно варто відмовитись.
- Наявність гідрогенізованих жирів. Цей шкідливий тип жиру можна знайти в: у маргарині та салі. Затверділі жири знижують рівень т.з. «хорошого» холестерину при одночасному підвищенні рівня тригліцеридів та «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Наслідком є розвиток атеросклерозу.
- Вживання консервованого та солоного м’яса. Багато людей похилого віку, які харчуються самостійно, добираються до найпростіших у приготуванні розчинів. До них відносяться всілякі м’ясні консерви, ковбаси та соління, склад яких може призвести до гіпертонії.
- Цукор та солодощі. Вони багаті на прості вуглеводи, які в їжі перетворюються на ліпіди, що відкладаються у вигляді жирової тканини. Результатом є не тільки небезпечна для здоров’я зайва вага, а й розвиток атеросклерозу судин.
- Ситні страви. Буває, що люди похилого віку звикли їсти 2-3 рази на день великими порціями. З цією звичкою також варто боротися, розділяючи прийоми їжі на частіші, але дрібніші. Рясні прийоми їжі навантажують серце і замість збільшення енергії викликають почуття тяжкості і млявості.
- Молочні продукти. Сир, молоко, сир можуть викликати біль у животі та здуття живота. Їх варто замінити продуктами, що містять живі культури бактерій, наприклад, кефіром, натуральним йогуртом або пахтою.
️
Проблеми в харчуванні людей похилого віку
У теорії все звучить просто, але на практиці використання здорового харчування може виявитися досить складним завданням. Вам доведеться боротися зі звичками старших, а також з обмеженнями, які з чистої фізіології. Які найбільші труднощі, пов’язані з їдою у людей похилого віку?
- Відсутність зубів, які ускладнюють перемелювання їжі і, як наслідок, порушують процес травлення.
- Зменшення кількості слини та травних соків, що ускладнюють жування та ефективне функціонування травної системи.
- Уповільнення перистальтики кишечника, тобто. здатність органів «витягувати» з їжі необхідну кількість поживних речовин.
- Порушення почуття смаку та запаху, що робить смак їжі гіршим або несмачним.
Дієта людей похилого віку – найважливіші правила
Все це означає, що люди похилого віку не отримують задоволення від їжі і ставляться до неї як до способу вгамування голоду, а не як до задоволення. Тому найскладніше завдання – відновити позитивні асоціації з їжею. Як це зробити? Деякі короткі поради можна знайти нижче.
- Вибирайте корисні інгредієнти: свіжі фрукти, овочі, м’ясо та рибу, а також цільнозерновий хліб та макаронні вироби.
- Переконайтеся, що в кожну страву включено багато овочів.
- Готуйте нежирне м’ясо 2-3 рази на тиждень, а в інші дні вибирайте рибу, багату на омега-3 кислоти.
- Відмовтеся від готових сумішей спецій на користь свіжої зелені.
- Готуйте легкозасвоювані та прості у вживанні супи – їх не потрібно відкушувати чи жувати. Вони також забезпечать необхідну кількість рідини.
- Замініть насолоди фруктовим салатом або натуральний йогурт фруктами. Пам’ятайте, що фрукти краще їсти вранці через цукор, що містяться в них. Ранковий метаболізм краще справляється з їхньою обробкою.
- Обмежте кількість споживаної кави та чаю, повністю виключіть газовані напої. Натомість давайте старшим фруктові соки та негазовану воду. У воду можна додати м’яту, лимон чи апельсин, якщо хворий не хоче пити несмачний напій.
- Дотримуйтесь графіка прийому їжі, щоб організм людини похилого віку звик до регулярних прийомів їжі. Розділіть їх на п’ять їжі протягом дня.
- Зробіть так, щоб їди проходили в приємній обстановці – супроводжуйте старшого під час їжі, розмовляйте з ним, стежте за тим, щоб їжа йому подобалася.
- Прислухайтеся до потреб підопічного та пам’ятайте про його улюблені страви. Спробуйте змінити їх так, щоб вони були легко засвоювані і поживні. Якщо, наприклад, старший любить вареники, запропонуйте варіант зі шпинатом, а шкварки замініть на кефір.
Будинок престарілих Життя в радість спеціалізується по догляду, оздоровленню і реабілітацією за літніми людьми і за лежачими хворими. Так само, ми надаємо послуги медичного транспортування з України і за кордоном, пишіть нам на електронну пошту або дзвоніть.
uarenamed@gmail.com – для клієнтів